Seglingssektionen

Vi har i Klubben ett antal båtar som tävlar regelbundet och framgångsrikt på både tävlingar här i Stockholmsområdet och på andra mer avlägsna arenor.
Är du intresserad av att veta mer, kanske delta med egen båt eller följa med någon av de redan nu aktiva seglarna så ta kontakt med Rikard Isby.

Här kommer en rapport ifrån 2018 års tävlingar:


Årsberättelse för ”Seglingssektionen” på Gustavsbergs båtklubb

Klubben har idag ingen officiell seglingssektion, men vi är ett antal båtar som tävlar regelbundet och framgångsrikt på både tävlingar här i Stockholmsområdet och på andra mer avlägsna arenor.
De båtarna har deltagit i minst ett SRS (tidigare LYS) race i år är:
Felicia, Linjett 32 med skeppare Lars Lindbäck
Hux flux, Smaragd, skeppare Berndt Lindberg
Saphira, Elan 31, skeppare Hans Benjaminsson
Panda, Accent, skeppare Thijs Dirkse
Mithril, One-off , skeppare Rikard Isby & co-skipper Inger Swing

Det finns säkert en möjlighet för intresserade klubbmedlemmar att ta hjälp av dessa besättningar för att kanske prova på tävlingsformen med egen båt eller för att få följa med för att vara med om det unika med att tävla i vår skärgård. Ta kontakt med undertecknad, så kan vi guida er till en smidig start.

Här följer en kortare resumé av årets tävlingar med deltagande från Seglingssektionen.

Gullviverallyt, 10-13 maj – mer info finns att läsa på www.gullviverallyt.se
Detta är verkligen en av årets höjdpunkter med en rolig bana i 4 etapper med mycket välordnad samvaro på kvällarna med grillning, räkfrossa och tipspromenader. Detta är ett utmärkt tillfälle att ta med sina barn på tävlingen, då de underhålls under racen och vid varje stopp. Tävlingen startar utanför Vaxholm på torsdagen och går förbi Gränholmen vid Grinda, via Sandhamn till Biskopsön och avslutas utanför Ingarö på vägen in till Saltsjöbaden på söndagen. I år var vi 3 båtar med från Gustavbergs Båtklubb och återigen gick det bra för oss alla; Mithril blev 2:a, Hux Flux 7:a och Felicia på 22:a plats av 95 startande båtar. Detta gör samtidigt att Gustavsbergs båtklubb blev 3:e bästa klubb totalt i årets första race.

Ornö runt, 19 maj – www.ornorunt.se/summering-2018/
Detta är en av undertecknads egna favoriter, eftersom jag har en historia i tävlingen sedan 70-talet som liten spoling. Vår familj var medlemmar i Tyresö Båtklubb och min far var där tävlingsledare för Ornö runt under 25 år. Mången skumpaflaska, åtskilliga kg mat och otaliga priser har vi transporterat ut till Ornös prisbord i vår lilla Scampi. Hur som helst, årets upplaga innehöll ett lite märkligt väder vid starten som gjorde att i princip alla startgrupperna klumpade ihop sig redan i Ornö ström. Vinden stabiliserade sig sedan så att det blev en lång kryss på utsidan av Ornö och en länsgång in i mål. Kvällen avslutades på sedvanligt sätt med korv och bröd till drycken vid Kolnäsviken, samt prisutdelning från det digra prisbordet. I år blev vi 4 båtar som körde runt ön; Saphira blev femma, Felicia tia, Panda femton och Mithril trea i sina respektive klasser.

Seapilot 2star, 28-31 maj – www.seapilot2star.se
Denna tävling är en utmaning för besättningar om endast 2 personer. Starten sker i Oxelösund och går via stopp i Visby, Oskarshamn tillbaka till Oxelösund – en riktig utmaning med lite för lite sömn. Årets 2star visade sig från sin bästa sida med både fint och stabilt väder, som ändå gav varierande förutsättningar per etapp. Etappen till Visby blev en kort kryss ut till Gustav Dahlen följt av en sträckbog ända till Visby. Nästa etapp blev en lång undanvindsbog i lätt vind till Blå Jungfrun och en påföljande halvvind/läns in i mål. Här fastnade tråkigt nog många efter solnedgången i stiltje endast ett hundratals meter från målet. Avslutningen blev ett långt sträckben med lite kryss efter Blå jungfrun innan vinden vred ost och vi kunde sträcka Gustav Dahlen. Det var olika topp-10 på i princip varje etapp, men till slut lyckades en av klubbens båtar ändå knipa förstaplatsen! Mithril blev 1:a totalt och Felicia, som hade en tuffare resa denna gång i lättvinden, blev 74:a.

Sandhamn open Hav, 9-10 juni – www.ksss.se/kappsegling/ksss-kappseglingar-2019/sandhamn-open-hav–ban/
Denna tävling är en av få gånger som vi seglar kryss-läns bana på havet. Årets upplaga gav möjlighet till att välja bansegling och/eller havsbana, lite av en seglingsbuffe. Tävlingarna avgjordes i perfekta förhållanden med solsken och 6-8 m/s vind och vågor. En stor utmaning denna gång var att starta samtidigt med ett 40-tal båtar på en kort startlinje, varav i princip alla var 35 fot och större. Vinden efter start är då väldigt turbulent och gör vägvalet komplicerat. Men i det positiva ligger att man utvecklas väldigt mycket som besättning med många manövrar. Den enda startande från klubben, Mithril, vann till slut lördagens tävlingar i SRS och följde upp med en 2:a på söndagen.

Kolfiberrodret, 15-16 juni – www.facebook.com/kolfiberrodret/
Detta är en av årets roligaste och tuffaste tävlingen under året. Den går igenom skärgårdens många hörn med start i Grinda, förbi Kanholmsfjärden, ut mot Sandhamn och Nassa, för att till slut gå i mål vid Finnhamn. Utmaningen är att göra allt detta på bara 2 personer. Banan innehöll ett 50-tal rundningsmärken och skulle ta ungefär 20 timmar att genomföra. Och man blir nästan religiös av att sakta glida fram i yttre skärgården i stjärnljus. Årets upplaga startade i hårda vindar upp till 11 m/s, som sedan avtog mer och mer under kvällen och natten, för att under lördagens morgon helt avta. Det gjorde att banan blev avkortad, så att alla kunde ta sig i mål och få lite sömn innan kvällens middag och prisutdelning. Solen sken som vanligt denna sommar och det blev en helg att minnas. Vi hade här 2 startande från klubben; Felicia med en 33:a och Mithril som sexa i mål.

ÅF Inshore race, 30 juni – race.ksss.se/afir
I samband med “Gotland runt” anordnas även en tune-up/prolog på lördagen. Den blev i år en blåsig tävling med start vid Fjäderholmarna via en snitslad bana mellan Värmdö och Lidingö till målgången inne på Strömmen. Avslutningen på Strömmen gör att tävlande kommer i direkt kontakt med den stora skara av åskådare som kantar race village och stränderna på Skeppsholmen. Av de två startande från klubben kom Felicia på 20:e plats med Panda in som 36:a.

ÅF Offshore race, 1-4 juli – race.ksss.se/sv/AFOR/
Årets ÅFOR blev en blåsig historia från start. Av de 227 startande tvingades 44 båtar bryta tävlingen. De kvarvarande fick några tuffa dygn som övergick i väldigt lätta vindar. Felicia har skrivit om sin resa, vilken ni kan läsa mer om på: http://piano-swe27.blogspot.com/2018/07/afor-2018-med-linjett-32-felicia.html
Två båtar från klubben kom till start; Felicia blir hedersamt femma i sin klass, medan Mithril tvingas bryta pga ett roderhaveri mellan Alma och Gotska Sandön.

Ulvöregattan, Örnsköldsvik, 13-15 juli – www.ulvoregattan.se
Varför skulle man inte kunna kombinera årets semesterseglats på Höga kusten med en start på en av Norrlands största och äldsta tävlingar med anor från 1909. Detta visar sig vara en riktigt trevlig och gemytlig plats strax söder om Örnsköldsvik. Deltagande båtar samsas med semesterfirare på ön och tävlande båtar ligger i direkt anslutning till hotellet. Allt finns väldigt nära, vilket gör att man får möjlighet att umgås med medtävlare och andra i en skön mix. Regattan består av 3 deltävlingar; Gnäggen race, Ulföskrinet och Pelle Melinders minnessegling. Samtidigt avgjordes Norrlandsmästerskapet i Express. Vädret visar sig från sin bästa sida (igen). Bilder finns att se på galleria.neseviken.se/#collections
Mithril kom till start i alla deltävlingarna och fick med sig en total andraplats på regattan, samt vandringspriset för Ulföskrinet; en 30 kg pjäs från 1909. Nästa år firar tävlingen 110 år och arrangören arbetar hårt med att dra till sig fler båtar från Stockholmsområdet. Så planera in en tur till Höga kusten och Ulvön. Det är värt varenda sjömil.

Nynäshamns skärgårdssegling
, 1 sept – www.nynashamnyachtclub.se/2018-hyundai-cup/
Efter flera vändningar i sponsorskapet blev det till slut en bra tävling i Nynäshamn. Racet går på en bana på Mysingen och brukar dra många båtar för att tävla om en ny bil. I år var förstapriset mer blygsamt, men ändå blev det en lyckad tillställning för deltagande besättningar. Tävlingen avgjordes i svaga och avtagande vindar, där det föll sig viktigt att hitta rätt i vindkantringar och stråk. Tävlingen avslutades med en skön samvaro på bryggorna i hamnen. Två båtar från klubben kom till start; Mithril blev tvåa totalt, medan Felicia kom 56:a.

Gran prix, 1 sept – gransegel.se/new/granprix.html
Samtidigt som Nynäshamnstävlingen avgörs även Gran Prix i området runt Möja. Tävlingen utgår från Säck, där rorsmansmöte och prisutdelning med gemensam grillning genomförs. Årets upplaga blir en vindfattig sådan. Efter många timmar på sjön, så kortas banan av. Två tävlande båtarna från klubben kom till start här. Om undertecknad inte är felunderrättad, så blir Hux Flux nia i denna tävling medan Panda tyvärr tjuvstartar.

Nordic yacht open, 8 sept – www.nordicyachts.se/index.php/nyheter/item/89-resultat-nordic-yachts-open-2018.html
Detta är ytterligare en av höjdpunkterna på schemat för året! Tävlingen avgörs i shorthanded, dvs 2 personer på varje båt och den efterföljs av en middag på Bullandö krog för mer än 250 personer – otroligt omtyckt och trevlig. Tävlingen avgjordes i år i lätt- till mellanvind på en bana med start vid Vindöbron via Kanholmsfjärden till Franska stenarna och tillbaka. Det blir alltid lite extra spännande att göra manövrarna med bara två personer ombord och med ytterligare 5-6 båtar i närheten som själva brottas med sin båt i rundningar. Men det går som vanligt lugnt och städat till. Efter målgång följer korv med bröd och bira, samt gemensam bastu på Bullandö innan kvällen avslutas med middag och prisutdelning. Av de två startande från klubben kommer Mithril sexa och Felicia på femtonde plats.

Kålö Höstkapp, 15 sept – www.tralhavetsbk.se/index.php/kappsegling/kalohost
Vid denna avslutning av säsongen förväntas lite starkare vindar återigen. Racet utgår från Trälhavets båtklubb och går genom mellanskärgården ut till Kålö och deras klubbholme. Starten går i 6-8 m/s byig undanvind och vinden håller sig stabil genom hela dagen. I och med vindstyrkan och riktningen så blir delseglingen händelserik, då tyvärr en båt, Sherin, tappar masten vid en gipp vid Grinda. Ingen blir som tur var skadad och hjälp kommer snabbt på plats av dels medtävlare och dels av en styrpulpetbåt. Efter en fortsatt arbetsam resa genom skärgården sker målgången vid inloppet till Kålöfladen. Efter tilläggning på boj vid klubbholmen följer bastubad och gemensam middag vid borden på bryggan långt in på nattimmarna i stjärnljuset. Dagen efter startar vi igen i 6-9 m/s kryss hela vägen till tillbaka till Trälhavet. Vädret bjöd återigen på sol och värme. Någon ombord räknade till 54 slag som gjordes på vägen, vilket gjorde att detta blev en kraftsamling för att komma i mål. Men ändå blev det i skön dag på sjön. Den enda startande från klubben, Mithril, blev till slut tvåa efter en förstaplats på sista dagen.

Åland Offshore race, 20-22 sept – www.trbs.se/segling/seglingstavlingar/tavlingar
Denna tävling blev tyvärr inställd i sista sekund pga prognoser på stormvindar på lördagen. Och tur var det.

”Sektionen” har inte haft några egna arrangemang under detta år.

Sammanställt av:
Rikard Isby